Joga Mónival. Móni egy jóga pózt mutat be. A bal lábán állva a jobb lábát felemelve a jobb kezével fogja a térdét.

A Gerincjóga

A Gerincjóga a modern mozgásterápiák és a Hatha jóga találkozása.

A jógaászanák

Jóga Móni nagy terpeszben van oldalsó tartásban a bal könyöke a jobb térdén a jobb keze fej felett kinyújtva

A jógaászanák anatómiai és energetikai szempontból is “tökéletes” testtartások: helyes gyakorlásuk kiegyensúlyozza az izomrendszert és az elmét, támogatja a szervezet saját gyógyító folyamatait, harmonizálja a hormonális háztartást, a keringést és az energetikai folyamatokat is.

Joga Móni egy csavart pózt mutat be. A bal lábával előrelép a jobb lábár hátra nyújtja. Jobb könyökével a  bal lábára támaszkodik , balra és fel emeli , kezét összekulcsolja bal könyökét a magasba emeli.

A Gerincjóga célja a fizikai test egészségének helyreállítása, elsősorban a testtartás javításával, a helyes tartás nem csupán a mozgásszervi problémák gyógyításának alapfeltétele, de a megfelelő légzés elsajátításának is.

A Gerincjóga három fő területre fókuszál:

1.A fizikai test egészségének javítása.
A fizikai test szisztematikus átmozgatásával kezdünk, aktiválva az esetlegesen nem használt területeket és felkészítve a testet az erőteljesebb mozgásokra. A következő lépés az izmok általános feszültségének oldása, és az ízületek, szalagok, porckorongok átmozgatása, illetve a tartásjavító gyakorlatok. Ezután következhetnek az óvatos nyújtások és a tartóizmok erősítése, miközben gyakoroljuk a figyelem irányítását, ezzel a testtudatot is javítva.
2. A helyes légzés elsajátítása.
A helyes légzés az alapja nem csupán a helyes mozgásnak, de a fizikai és mentális egészségnek is. Először megtanuljuk szinkronizálni a mozgást és a légzést, ezzel gyakorolva a légzőizmok irányítását. Ezután egyszerű légzőgyakorlatokkal erősítjük az energetikai állóképességet, csökkentjük a stresszt és elkezdjük az idegrendszer felkészítését a mentális gyakorlatokra.
3. A stresszoldás, illetve a relaxációra való képesség javítása.
A stresszoldás a modern ember általános igénye, ami kultúránk túlingerelt, felgyorsult, teljesítmény centrikus életviteléből fakad. A tudatos mozgás és légzés önmagában is erős stresszoldó hatású, de a gyakorlás végén a néhány perces vezetett relaxáció lehetőséget ad a feszültségek tudatos kezelésének elsajátítására.

Joga Móni hason fekszik és kezét és lábát kinyújtva, elemelve.

Gerincjóga órák

Hétfő

16:00 – 17:00

Péterréve

Kedd

19:00 – 20:00

Zenta

Péntek

19:30 – 20:30

Ada

Szombat

09:00 – 10:00

Zenta

Szombat

16:00 – 17:00

Péterréve

Modern ember

A modern ember figyelme a fizikai síkra irányul, ezért a jóga is itt kezdi a gyakorlást. Első lépésként a felgyorsult világból érkező ember figyelmét saját testére irányítja. Az elmélyült önvizsgálat számos jótékony hatással bír: lassul a légzés, az idegrendszer megnyugszik, a vérnyomás csökken, oldódnak a feszültségek és elindul a testtudat eddig nem tapasztalt intenzitású fejlődése.
A Gerincjóga megtanítja a gyakorlót arra, hogyan kapcsoljon ki, hogyan bírja rá az idegrendszert a pihenésre. A légzéssel, a figyelem vezetésével, és a pulzusszám normalizálásával a jóga képes mélyen befolyásolni az idegrendszer működését. Gerincjóga órán lassul a légzés és a szívverés, csökken az izomtónus, és így a szervezet meg tud pihenni, ki tud lépni az állandó stressz alól, és energiát tud fordítani az immundrendszer, valamint a felépítő folyamatok számára.
A Gerincjóga elsődleges szerepe a megelőzés, illetve utókezelés (rekreáció). Harmonikusan erősíti és nyújtja az izomzatot, precíz, anatómiai szempontból átgondolt gyakorlatokkal biztonságosan, mégis eredményesen alakítja a fizikai testet és ezen keresztül hatással van az emberi élet egészére. Az egészség elérése és megőrzése az elsődleges cél a már kialakult elváltozásokat szakorvos segítségével kell kezelni. Viszont a személyre szabott, célirányos gyógyítóeljárásokat támogatja és kiegészíti a teljes fizikumot szisztematikusan átmozgató Gerincjóga.

Joga Móni gyémánt ülésben ül, mindkét lába maga alatt ül a talpán, kezét combjára helyezve